Ako zhodnotiť kybernetické riziká v organizácii?

Roman Lenhard

IT Špecialista

nis2, trencin, kyberneticka bezpecnost

Kybernetické riziká sú neoddeliteľnou súčasťou dnešného podnikateľského prostredia. S rastúcou digitalizáciou sa zvyšuje aj počet a sofistikovanosť kybernetických hrozieb, ktoré môžu ohroziť vašu organizáciu. Smernica NIS 2 prináša nové požiadavky na kybernetickú bezpečnosť, ktoré sa nevyhnutne dotknú mnohých firiem v Európskej únii. Aby ste boli pripravení na tieto zmeny, je nevyhnutné vykonať dôkladné zhodnotenie kybernetických rizík vo vašej organizácii. V tomto blogu sa pozrieme na to, prečo je zhodnotenie rizík kľúčové, ako ho vykonať, a ktoré riziká by ste mali mať na pamäti.

Dôležitosť zhodnotenia rizík pri implementácii NIS 2

Zhodnotenie rizík je základným kameňom pre úspešnú implementáciu NIS 2. Tento proces vám umožní identifikovať slabé miesta vo vašej infraštruktúre a podniknúť kroky na ich minimalizáciu. NIS 2 vyžaduje, aby organizácie preukázali, že sú schopné čeliť kybernetickým hrozbám a reagovať na ne. Bez dôkladného zhodnotenia rizík môže byť vaša firma vystavená sankciám, ktoré môžu zahŕňať vysoké pokuty a právne dôsledky.

Navyše, zhodnotenie rizík vám pomôže lepšie pochopiť, kde sa nachádzajú vaše najväčšie zraniteľnosti, a umožní vám vypracovať stratégiu na ich riešenie. Týmto spôsobom nielen splníte požiadavky NIS 2, ale aj posilníte celkovú odolnosť vašej firmy voči kybernetickým hrozbám.

Praktické kroky na vykonanie auditu kybernetickej bezpečnosti

  • Identifikácia kritických aktív: Prvým krokom v zhodnotení rizík je identifikácia kritických aktív vo vašej organizácii. Tieto aktíva môžu zahŕňať citlivé dáta, informačné systémy, sieťové komponenty, a dokonca aj fyzické zariadenia. Uistite sa, že máte jasný prehľad o tom, čo potrebujete chrániť.

  • Hodnotenie zraniteľností: Po identifikácii kritických aktív je potrebné posúdiť ich zraniteľnosti. To zahŕňa analýzu toho, aké hrozby môžu tieto aktíva ohroziť a aké sú potenciálne dôsledky. Môže ísť o nedostatky v softvéri, slabé miesta v sieti, alebo dokonca ľudské faktory, ako je nedostatočné školenie zamestnancov.

  • Posúdenie pravdepodobnosti a dopadu: Pre každú zraniteľnosť je dôležité posúdiť, aká je pravdepodobnosť jej zneužitia a aký dopad by mal úspešný útok na vašu organizáciu. Toto posúdenie vám pomôže priorizovať, na ktoré riziká sa zamerať v prvom rade.

  • Vypracovanie plánu na zníženie rizík: Na základe posúdenia pravdepodobnosti a dopadu by ste mali vypracovať plán na zníženie rizík. Tento plán môže zahŕňať technické opatrenia, ako sú aktualizácie softvéru, zavedenie šifrovania, alebo organizačné opatrenia, ako je školenie zamestnancov.

  • Pravidelný audit a aktualizácia: Kybernetické prostredie sa neustále mení, a preto by ste mali pravidelne revidovať a aktualizovať svoje zhodnotenie rizík. Pravidelný audit vám umožní identifikovať nové hrozby a prispôsobiť svoje bezpečnostné opatrenia.

Identifikácia kľúčových rizík a slabých miest vo vašej infraštruktúre

Každá organizácia má jedinečné zraniteľnosti, ktoré môžu byť využité kybernetickými útočníkmi. Medzi najčastejšie riziká patrí:

  • Nedostatočné zabezpečenie siete: Neaktualizovaný softvér, slabé heslá alebo chýbajúce šifrovanie môžu vytvoriť otvorené dvere pre útočníkov.
  • Ľudské faktory: Neopatrnosť zamestnancov, ktorí otvárajú phishingové emaily, alebo používajú nezabezpečené zariadenia, môže viesť k závažným bezpečnostným incidentom.
  • Slabá ochrana dát: Neschopnosť správne chrániť citlivé informácie, ako sú osobné údaje zákazníkov alebo finančné údaje, môže mať vážne právne dôsledky.
  • Nedostatočná reakcia na incidenty: Ak vaša firma nemá jasný plán na riešenie kybernetických incidentov, môže to viesť k eskalácii problému a dlhodobým škodám.

Príklady bežných kybernetických hrozieb, ktoré môžu ovplyvniť vašu firmu

Medzi najčastejšie kybernetické hrozby, ktorým môže vaša organizácia čeliť, patria:

  • Ransomvér: Útoky, pri ktorých sú vaše dáta zašifrované a za ich odomknutie je požadované výkupné. Tento druh útoku môže vážne narušiť chod vašej firmy.
  • Phishing: Útočníci sa pokúšajú získať citlivé informácie, ako sú heslá alebo finančné údaje, prostredníctvom podvodných emailov alebo webových stránok.
  • Distribuované útoky odmietnutia služby (DDoS): Tieto útoky môžu zahltiť vaše servery a spôsobiť, že vaše služby budú pre zákazníkov nedostupné.
  • Interné hrozby: Zamestnanci alebo bývalí zamestnanci, ktorí majú prístup k citlivým informáciám, môžu úmyselne alebo neúmyselne spôsobiť škody

Zhodnotenie kybernetických rizík je nevyhnutným krokom pri implementácii NIS 2. Tento proces vám umožní identifikovať, posúdiť a minimalizovať riziká, ktoré môžu ohroziť vašu organizáciu. Zabezpečením dôkladného auditu a pravidelným monitorovaním budete lepšie pripravení na čelenie súčasným aj budúcim kybernetickým hrozbám.

Spoločnosť Fonet je tu, aby vám pomohla s každým krokom. Naši odborníci na kybernetickú bezpečnosť vám poskytnú komplexné poradenstvo a podporu pri zavádzaní všetkých potrebných opatrení, aby vaša firma bola v súlade s požiadavkami NIS2 a pripravená čeliť moderným kybernetickým hrozbám. Kontaktujte nás na telefónnom čísle 032/744 3930 alebo prostredníctvom emailu na adrese fonet@fonet.sk.

Súvisiace články

NIS2, Trencin, EU, nariadenie

Úvod do NIS 2: Čo by ste mali vedieť?

Európska únia, ktorá si uvedomuje rastúce kybernetické hrozby, prijala v roku 2016 smernicu NIS (Network and Information Systems Directive), ktorá stanovila základné požiadavky na kybernetickú bezpečnosť v členských štátoch. V roku 2023 však bola táto smernica aktualizovaná a rozšírená na NIS 2, aby lepšie reflektovala súčasné výzvy.

Čítať viac

Výkon, štýl a inovácie: Notebooky v ponuke

V dnešnom rýchlom digitálnom svete je dôležité mať spoľahlivý, výkonný a štýlový notebook, ktorý zvládne každodenné úlohy s ľahkosťou. Spoločnosť HP ponúka, okrem iného, aj dve produktové rady, ktoré uspokoja potreby rôznych používateľov – od náročných profesionálov po príležitostných hráčov.

Čítať viac
Kontaktujte nás

Spolupracujte s nami na komplexných IT riešeniach.

Radi vám odpovieme na všetky otázky a pomôžeme vám určiť, ktoré z našich služieb najlepšie vyhovujú vašim potrebám.

Výhody
Čo ďalej?
1

Naplánujeme si meeting

2

Na meetingu zistíme problém

3

Vypracujeme návrh riešenia

Naplánujte si konzultáciu